XVIII Toruńskie Forum Organizacji Pozarządowych
28 listopada braliśmy udział w XVIII Toruńskim Forum Organizacji Pozarządowych. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń uczestników, omówienia obecnie działających organizacji pozarządowych oraz udziału w warsztatach skupiających się na zapewnianiu dostępności przy realizacji wydarzeń.
W całym spotkaniu uczestniczyły osoby Głuche.
Majsterkowanie
Tym razem uchylimy rąbka tajemnicy. Przygotowujemy się do zajęć z majsterkowania… Na efekty będzie trzeba trochę poczekać…
Porządki
Lipiec zaczęliśmy generalnymi porządkami w naszym Klubie. Susza nie odpuszcza, trzeba zadbać o roślinność. W kuchni przeprowadziliśmy drobną modernizację (będziemy mieć nowy sprzęt!), czekamy na dostawę.
Zero Waste
Prezes naszego Koła jest wielkim orędownikiem idei ZERO WASTE – przerób i wykorzystaj, zanim wyrzucisz pomyśl.
Podczas zajęć majsterkowania podjęliśmy próby spawania, rozdzielania elementów. Zrobiliśmy też małe przemeblowanie w kuchni, by zmieścić w niej pokaźnych rozmiarów lodówkę.
Ciasto z galaretką
Proponujemy przepis na orzeźwiające ciasto z galaretką – specjalność Marii. Przepis dostępny jest na jednym ze zdjęć. Zachęcamy do wypróbowania!
Ciasto ze śliwkami
Niedługo będziemy mogli cieszyć się śliwkami w naszych przydomowych sadach. Polecamy ciasto ze śliwkami – smakuje wyśmienicie! Przepis dostępny jest na zdjęciu.
Wycieczka
Rejs i wianki
W minioną niedzielę mieliśmy okazję płynąć z Toruńscy Flisacy Zostaliśmy przywitani przez naszych sterników, którzy wyjaśnili zasady bezpieczeństwa. Następnie udaliśmy się w rejs do Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce . Pokazano nam jak żyli mennonici na naszych ziemiach – z powodu prześladowań religijnych zamieszkali na Żuławach i w Dolinie Dolnej Wisły, gdzie regulowali rzeki i osuszali tereny bagienne. Był również czas na zaplecenie wianków i warsztaty fotograficzne. Odpoczywając smakowaliśmy dań przygotowanych przez Papierówka – Łochocin
Spójrzcie w naszą relację – być może zachęcimy Was do spędzenia czasu w Toruniu
Spójrzcie jeszcze na efekty naszych warsztatów artystycznych – wianki zaplecione, zdjęcia wykonane. Dziękujemy!
Warsztaty „Zdrowe żywienia psa”
To jak żywimy nasze domowe zwierzęta ma wpływ na naszych ulubieńców.
Dowiedzieliśmy się, jak często i w jakiej wielkości podawać posiłki, z czego powinny się składać, jak często zmieniać wodę. Wiemy też, jakich posiłków nie możemy podawać naszych psom oraz co nie zaszkodzi, gdy podamy w małej ilości. Czy pies powinien gryźć kości? A co z ziemniakami? Co to jest BARF
Poznaliśmy najpopularniejsze łamigłówki wspierające rozwój psów.
Na koniec rozwiązywaliśmy zagadki, głowy nasze pracowały na najwyższych obrotach.
Tablica
Wielką potrzebą naszego Koła było wykonanie tablicy, na której powiesimy darta. Zajęło nam to sporo czasu, gdyż zależało nam na wspaniałym efekcie.
Majsterkowanie
W okresie wiosennym zajęcia majsterkowania upłynęły na porządkowaniu otoczenia naszego Klubu – przycinanie żywopłotu, nasadzenia roślin, podlewanie, wymiana podgrzewacza w kuchni, a także wymiana lampy przed budynkiem. Mamy nowy namiot, z rozłożeniem którego nie mieliśmy żadnego problemu. Kolejne zajęcia przed nami i kilka pomysłów, które zrodziły się w naszych głowach
Dostępność w Muzeum
Grill
Wielkie święto w Toruniu – integracja członków PZG i przyjaciół. W przepięknej aurze, z odrobiną orzeźwiających kropli deszczu spędziliśmy sobotnie popołudnie przy grillu. Dużo wspomnień, rozmów, żartów. Dziękujemy za liczne przybycie, cieszymy się, że mogliśmy być razem.
Dart
Z lekkim opóźnieniem zamieszczamy fotorelację z zawodów DARTA, które odbyły się 17 czerwca w siedzibie PZG w Toruniu.
Bardzo dziękujemy za zdrową rywalizację, fair play. Do zobaczenia za rok!
Warsztaty
Prelekcja Camino
Szlak Świętego Jakuba prowadzi pielgrzymów z całego świata do grobu świętego Jakuba, apostoła Jezusa.
Szlak można przebyć na pieszo, konno albo rowerem. Wysłuchaliśmy opowieści naszej prelegentki na temat drogi. W czasach dawnych, aby uchronić się od dożywotniego spędzenia reszty życia w więzieniu, skazany mógł zamienić karę na pieszą wędrówkę do Santiago de Compostella. Był to bardzo ciężki szlak, który trzeba było przemierzyć na pieszo. Wędrówka trwała wiele miesięcy i nie zawsze kończyła się osiągnięciem celu.
Ci, którym to się udało, otrzymywali muszlę- znak ukończenia pielgrzymki. Muszla ma kształt otwartej dłoni – każdy człowiek powinien mieć otwartą do drugiego człowieka dłoń.
Prelekcja o Prowansji
Wysłuchaliśmy prelekcji o Prowansji, krainie we Francji słynącej z pięknie pachnących lawendowych pól. Przygotowaliśmy również przekąski na styl francuski- deska serów, orzechy, owoce.
Warsztaty kosmetyczne
W piękną kwietniowa niedzielę spotkaliśmy się na warsztatach kosmetycznych z panią Justyną Rusek Ośniecką, która przeprowadziła badanie cery, pokazała podstawy makijażu i zasady dobierania kosmetyków. Bardzo dziękujemy za przybycie!
Eskapada z przewodnikiem
Eskapada z przewodnikiem za nami!
Bardzo dziękujemy za zaproszenie, do zobaczenia wkrótce!
Zaproszenie
Zaproszenia
Zaproszenia
Spotkanie wielkanocne
Spotkanie wielkanocne w Kole Terenowym w Toruniu. Podzieliliśmy się jajeczkiem, życzyliśmy pokoju i wytchnienia oraz dobrych spotkań w gronie najbliższych.
Dziękujemy wszystkim, którzy chcieli dzielić radość Zmartwychwstania razem z nami, dziękujemy Zarządowi za przygotowania.
Przygotowania do świąt
Ciasto z bezikami
Niedługo święta. Proponujemy przygotować przepyszne ciasto.
Składniki:
650 ml żelatyny
2 galaretki malinowe
400g mrożonych malin
1 paczka biszkoptów andante
250g mascarpone
350ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
50g bezików
Wykonanie – zapraszamy do galerii
I jeszcze kilka zdjęć z przygotowań do spotkania wielkanocnego. Było smacznie i pachniało tradycją.
Sernik na zimno
A może serniczek homogenizowany?
Składniki:
1 paczka herbatników maślanych
1/2 kostki masła (wyrobić mikserem)
8 serków homogenizowanych waniliowych
3 łyżki cukru pudru
3 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka kiwi (pokroić w kostkę)
Tort marchewkowy
składniki:
4 jaja
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki
Przekroić w połowie, dodać krem – na zdjęciu krem ajerkoniak.