XVIII Toruńskie Forum Organizacji Pozarządowych
28 listopada braliśmy udział w XVIII Toruńskim Forum Organizacji Pozarządowych. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń uczestników, omówienia obecnie działających organizacji pozarządowych oraz udziału w warsztatach skupiających się na zapewnianiu dostępności przy realizacji wydarzeń.
W całym spotkaniu uczestniczyły osoby Głuche.
Majsterkowanie
Tym razem uchylimy rąbka tajemnicy. Przygotowujemy się do zajęć z majsterkowania… Na efekty będzie trzeba trochę poczekać…
Porządki
Lipiec zaczęliśmy generalnymi porządkami w naszym Klubie. Susza nie odpuszcza, trzeba zadbać o roślinność. W kuchni przeprowadziliśmy drobną modernizację (będziemy mieć nowy sprzęt!), czekamy na dostawę.
Zero Waste
Prezes naszego Koła jest wielkim orędownikiem idei ZERO WASTE – przerób i wykorzystaj, zanim wyrzucisz pomyśl.
Podczas zajęć majsterkowania podjęliśmy próby spawania, rozdzielania elementów. Zrobiliśmy też małe przemeblowanie w kuchni, by zmieścić w niej pokaźnych rozmiarów lodówkę.
Ciasto z galaretką
Proponujemy przepis na orzeźwiające ciasto z galaretką – specjalność Marii. Przepis dostępny jest na jednym ze zdjęć. Zachęcamy do wypróbowania!
Ciasto ze śliwkami
Niedługo będziemy mogli cieszyć się śliwkami w naszych przydomowych sadach. Polecamy ciasto ze śliwkami – smakuje wyśmienicie! Przepis dostępny jest na zdjęciu.
Wycieczka
Rejs i wianki
W minioną niedzielę mieliśmy okazję płynąć z Toruńscy Flisacy Zostaliśmy przywitani przez naszych sterników, którzy wyjaśnili zasady bezpieczeństwa. Następnie udaliśmy się w rejs do Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce . Pokazano nam jak żyli mennonici na naszych ziemiach – z powodu prześladowań religijnych zamieszkali na Żuławach i w Dolinie Dolnej Wisły, gdzie regulowali rzeki i osuszali tereny bagienne. Był również czas na zaplecenie wianków i warsztaty fotograficzne. Odpoczywając smakowaliśmy dań przygotowanych przez Papierówka – Łochocin
Spójrzcie w naszą relację – być może zachęcimy Was do spędzenia czasu w Toruniu
Spójrzcie jeszcze na efekty naszych warsztatów artystycznych – wianki zaplecione, zdjęcia wykonane. Dziękujemy!
Warsztaty „Zdrowe żywienia psa”
To jak żywimy nasze domowe zwierzęta ma wpływ na naszych ulubieńców.
Dowiedzieliśmy się, jak często i w jakiej wielkości podawać posiłki, z czego powinny się składać, jak często zmieniać wodę. Wiemy też, jakich posiłków nie możemy podawać naszych psom oraz co nie zaszkodzi, gdy podamy w małej ilości. Czy pies powinien gryźć kości? A co z ziemniakami? Co to jest BARF
Poznaliśmy najpopularniejsze łamigłówki wspierające rozwój psów.
Na koniec rozwiązywaliśmy zagadki, głowy nasze pracowały na najwyższych obrotach.
Tablica
Wielką potrzebą naszego Koła było wykonanie tablicy, na której powiesimy darta. Zajęło nam to sporo czasu, gdyż zależało nam na wspaniałym efekcie.
Majsterkowanie
W okresie wiosennym zajęcia majsterkowania upłynęły na porządkowaniu otoczenia naszego Klubu – przycinanie żywopłotu, nasadzenia roślin, podlewanie, wymiana podgrzewacza w kuchni, a także wymiana lampy przed budynkiem. Mamy nowy namiot, z rozłożeniem którego nie mieliśmy żadnego problemu. Kolejne zajęcia przed nami i kilka pomysłów, które zrodziły się w naszych głowach
Dostępność w Muzeum
Grill
Wielkie święto w Toruniu – integracja członków PZG i przyjaciół. W przepięknej aurze, z odrobiną orzeźwiających kropli deszczu spędziliśmy sobotnie popołudnie przy grillu. Dużo wspomnień, rozmów, żartów. Dziękujemy za liczne przybycie, cieszymy się, że mogliśmy być razem.
Dart
Z lekkim opóźnieniem zamieszczamy fotorelację z zawodów DARTA, które odbyły się 17 czerwca w siedzibie PZG w Toruniu.
Bardzo dziękujemy za zdrową rywalizację, fair play. Do zobaczenia za rok!
Warsztaty
Prelekcja Camino
Szlak Świętego Jakuba prowadzi pielgrzymów z całego świata do grobu świętego Jakuba, apostoła Jezusa.
Szlak można przebyć na pieszo, konno albo rowerem. Wysłuchaliśmy opowieści naszej prelegentki na temat drogi. W czasach dawnych, aby uchronić się od dożywotniego spędzenia reszty życia w więzieniu, skazany mógł zamienić karę na pieszą wędrówkę do Santiago de Compostella. Był to bardzo ciężki szlak, który trzeba było przemierzyć na pieszo. Wędrówka trwała wiele miesięcy i nie zawsze kończyła się osiągnięciem celu.
Ci, którym to się udało, otrzymywali muszlę- znak ukończenia pielgrzymki. Muszla ma kształt otwartej dłoni – każdy człowiek powinien mieć otwartą do drugiego człowieka dłoń.
Prelekcja o Prowansji
Wysłuchaliśmy prelekcji o Prowansji, krainie we Francji słynącej z pięknie pachnących lawendowych pól. Przygotowaliśmy również przekąski na styl francuski- deska serów, orzechy, owoce.
Warsztaty kosmetyczne
W piękną kwietniowa niedzielę spotkaliśmy się na warsztatach kosmetycznych z panią Justyną Rusek Ośniecką, która przeprowadziła badanie cery, pokazała podstawy makijażu i zasady dobierania kosmetyków. Bardzo dziękujemy za przybycie!
Eskapada z przewodnikiem
Eskapada z przewodnikiem za nami!
Bardzo dziękujemy za zaproszenie, do zobaczenia wkrótce!
Zaproszenie
Zaproszenia
Zaproszenia
Spotkanie wielkanocne
Spotkanie wielkanocne w Kole Terenowym w Toruniu. Podzieliliśmy się jajeczkiem, życzyliśmy pokoju i wytchnienia oraz dobrych spotkań w gronie najbliższych.
Dziękujemy wszystkim, którzy chcieli dzielić radość Zmartwychwstania razem z nami, dziękujemy Zarządowi za przygotowania.
Przygotowania do świąt
Ciasto z bezikami
Niedługo święta. Proponujemy przygotować przepyszne ciasto.
Składniki:
650 ml żelatyny
2 galaretki malinowe
400g mrożonych malin
1 paczka biszkoptów andante
250g mascarpone
350ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru
50g bezików
Wykonanie – zapraszamy do galerii
I jeszcze kilka zdjęć z przygotowań do spotkania wielkanocnego. Było smacznie i pachniało tradycją.
Sernik na zimno
A może serniczek homogenizowany?
Składniki:
1 paczka herbatników maślanych
1/2 kostki masła (wyrobić mikserem)
8 serków homogenizowanych waniliowych
3 łyżki cukru pudru
3 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka kiwi (pokroić w kostkę)
Tort marchewkowy
składniki:
4 jaja
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki
Przekroić w połowie, dodać krem – na zdjęciu krem ajerkoniak.
Jajka faszerowane
Proponujemy wykonanie jajek faszerowanych.
Tutaj z tuńczykiem oraz jajka faszerowane ciecierzycą, a także z rzodkiewką. Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii!
Prelekcja i przepisy kulinarne
Na ostatnich wtorkowych zajęciach królowała ciecierzyca. Gościliśmy Panią Patrycję Zamroch, która opowiedziała nam o roślinie, która uprawiana była już 6500 lat p.n.e. Zawiera bardzo dużo białka, można zastępować nią mięso. Również zawiera błonnik, potas, żelazo. Obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Po prelekcji przygotowaliśmy przepyszne dania z ciecierzycy: hiszpańską zupę z ciecierzycą, hummus, trufle. Otrzymaliśmy również przepis na pieczoną ciecierzycę, którą wypróbujemy przy najbliższej okazji.
Hiszpańska zupa z ciecierzycą (3-4 porcje)
1 średnia czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
Oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżeczka wędzonej papryki
1⁄2 łyżeczki płatków chili
2 puszki/ słoiki ciecierzycy
1 puszka krojonych pomidorów
1 litr bulionu
Sól i pieprz do smaku
1. Cebulę, seler i paprykę pokroić w drobną kostkę
2. Na oliwie smażyć 4/6 minut aż się zarumienią
3. Dodać wędzoną paprykę płatki chili – zamieszać i podsmażyć ok. 30 s3k
4. Dodać odsączoną ciecierzycę.
5. Smażyć, mieszając przez 1⁄2 min następnie dodać pomidory, bulion
6. Gotować ok. 10 min do smaku posolić i dodać pieprz
Trufle z ciecierzycy
Trufle z ciecierzycą (około 10 kulek)
Ciecierzyca 1 słoik
Daktyle 1 szklanka (250 ml)
Lub 3 łyżki miodu
Kakao 5 łyżek + do obtoczenia
Masło orzechowe 2 łyżki
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 20 min
2. Do blendera lub malaksera wrzucamy – cieciorkę następnie odsączone
daktyle lub miód
3. Blendujemy na gładką masę
4. Dodajemy masło orzechowe, kakao i blendujemy – ewentualnie można
dodać pokruszoną czekoladę, wiórki kokosowe lub ekstrakt waniliowy – co
lubimy
5. Lepimy kulki z powstałej masy
6. Obtaczamy w kakao, sezamie, wiórkach kokosowych
Hummus
1 puszka/słoik ciecierzycy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
5 łyżek pasty sezamowej – Tahini
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżeczka oliwy lub oleju sezamowego
Sól i pieprz do smaku
1. Ciecierzycę odsączamy i miksujemy na gładką masę jeśli jest za gęsta
dodajemy odrobinę odlanej wody
2. Dodajemy resztę składników
3. Miksujemy do uzyskania konsystencji dość gęstej pasty
91. urodziny Pani Zofii Kuffel
21. marca swoje 91. urodziny obchodziła nasza członkini Pani Zofia Kuffel. Życzymy Pani Zofii długich lat życia w zdrowiu i wszelkiej pomyślności.
Tego dnia wysłuchaliśmy prelekcji o zwyczajach wielkanocnych naszego regionu. Na Kujawach pierwszego dnia wiosny obchodziło się półpoście, topiło Marzannę oraz chodziło się z gaikiem.
W Wielki Czwartek wszyscy mieszkańcy wsi myli się w rzece albo przynosili wodę do swoich chat. Pierwszeństwo mycia miał tata, następnie w tej samej wodzie myła się mama i dzieci.
W Wielki Piątek słychać było w całej wsi drewniane klekotki, ponieważ tego dnia nie wolno było używać dzwonów. W domu zasłaniało się lustra, gdyż nasze myśli miały być zwrócone ku cierpiącemu Jezusowi.
Wielkanocne dekoracje
W marcu jak w garncu, powiada przysłowie.
W Toruniu jesteśmy już myślami coraz bliżej świąt wielkanocnych. Odbyła się prelekcja na temat dekoracji stołów, kolorów i wiosennych dodatków.
Po nich przystąpiliśmy do pracy przygotowując hiacynty oraz naturalną dekorację z plastrów drzewa.
Prelekcja o Mikołaju Koperniku
W miniony poniedziałek byliśmy w Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu na prelekcji Pani Aleksandry Męczekalskiej o Mikołaju Koperniku.
Polak? Niemiec? Torunianin? Jak mówił o sobie nasz wielki Astronom?
Posługiwał się językiem niemieckim, ale pod względem politycznym był poddanym królów polskich.
Czy wiecie, że portrety, które znamy, nie zostały namalowane za życia Kopernika?
Poznaliśmy prawdopodobne miejsce urodzenia Kopernika, jego rodzinną historię, towarzyszyliśmy mu w jego studiach w Krakowie, Bolonii, Padwie i Ferrarze.
Wraz z nim podróżowaliśmy do Lidzbarka Warmińskiego, Olsztyna i Fromborka, gdzie wysłuchaliśmy ciekawostek na temat pisanych recept, map oraz traktatu monetarnego
Bardzo dziękujemy za przemiłe przyjęcie.
Dzień Kobiet i Mężczyzn
Marzec obfituje w kilka ważnych świąt. Wyjątkowo obchodzimy Dzień Kobiet i Mężczyzn. Z tej okazji spotkaliśmy się w kawiarni prowadzonej przez przedsiębiorstwo społeczne na pysznej kawie i wegańskich przysmakach. Genowefa częstowała nas bukietem czekoladek.
Były życzenia składane przez Prezesa wszystkim paniom oraz panom. Były też specjalne życzenia dla naszej pani Helenki z okazji nadchodzących urodzin. Wszystkiego najlepszego!
Prelekcja herbaty część II
W ramach spotkania świetlicowego zaprosiliśmy Panią Magdalenę, która kontynuowała opowieść o herbatach.
Wiemy, że zanim wlejemy wrzątek do dzbanka, warto dzbanek ogrzać.
Jaka powinna być temperatura wody, gdy przygotowujemy herbatę. To zależy od rodzaju herbaty:
herbata czarna prawie 100 stopni C
herbata czerwona Pu erh 85-90 stopni C
herbata zielona 65-85 stopni C
herbata biała 80-90 stopni C
Jeśli chcemy, by herbata dodawała nam energii, parzymy ją 2 minuty. Jeśli ma być łagodna, parzymy liście 5 minut. Jeśli będziemy trzymali susz za długo, to herbata będzie miała posmak goryczki.
Na zakończenie dostaliśmy kilka herbat (biała, cejlońska, zielona, yerba mata), które z przyjemnością zaparzyliśmy w domu.
„Smartfon wyzwaniem dla rodziny”
„Smartfon wyzwaniem dla rodziny” to temat wykładu zorganizowanego w ramach Dysput Kopernikańskich we Franciszkańskim Liceum Ogólnokształcącym.
Wykład prowadziła pani Małgorzata Więczkowska,która przytoczyła wyniki badań prowadzone między innymi przez profesora Manfreda Spitzera.
Dowiedzieliśmy się, że rekomendowane jest używanie smartfona powyżej 13 roku życia. Wiemy też, że smartfony uzależniają, a najmłodsze pokolenie używają telefonów nawet przez 10 godzin dziennie. Smartfony zabierają nam czas. Badania pokazują, że codziennie dotykamy telefonu nawet ponad 2 tysiące razy!
Bardzo dziękujemy za spotkanie. Zdobytą wiedzą będziemy dzielić się z innymi!
Wycieczka do Włocławka
W pewien marcowy czwartek wybraliśmy się na wycieczkę do Włocławka. Jest to trzecie co do wielkości miasto naszego województwa oraz – co dla nas szczególnie ważne – siedziba Koła Terenowego Polskiego Związku Głuchych Oddziału Kujawsko – Pomorskiego. Ugoszczono nas przepysznymi ciastami.
Z uwagą wysłuchaliśmy ciekawostek na temat słonecznej Italii:
– Italia, czyli „ziemia cielęca”,
– we włoskim alfabecie brak liter w, x, y, k, j,
– to tutaj wynaleziono fortepian, gitarę, skrzypce i organy,
– najstarsza uczelnia jest właśnie tutaj.
We Włoszech w roku 1860 wynaleziono pizzę, którą do dziś zajadają się miliony osób na świecie. Mieliśmy okazję wypróbować tradycyjnej pizzy od lokalnego dostawcy – palce lizać!
Prelekcja herbaty
Z wielkim zaciekawieniem przyjęliśmy zaproszenie na prelekcję dotyczącą tajemnic herbaty.
Głównymi producentami czarnej herbaty są kraje azjatyckie: Indie, Chiny, Sri Lanka i Tajwan. Ciekawostką jest, że w Chinach czarna herbata jest nazywana czerwoną ze względu na kolor naparu.
Bardzo popularna herbata jest również yerba mate, która uprawia się w Ameryce Południowej.
Kofeina, nazywana w przypadku herbaty teiną, działa pobudzająco na układ nerwowy. Każda herbata ma inny poziom teiny, dlatego gdy chcemy czuć się pobudzonym, powinniśmy sięgać po herbaty czarne i yerba mate.
Wolne rodniki zawarte w herbacie działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspierają naszą odporność, zmniejszają poziom złego cholesterolu.
Podczas naszego herbacianego spotkania dowiedzieliśmy się, dlaczego Anglicy dodają mleka do herbaty. Otóż kiedyś był to napój dla osób bogatych, którzy przygotowywali herbatę w porcelanie. Niestety zostawały plamy, które trudno było usunąć z delikatnych filiżanek, dlatego też zaczęto dodawać mleko, którego tłuszcz chroniło naczynie przed osadem z herbaty.
Zabawa karnawałowa
Ostatnie chwile przed Wielkim Postem Głusi z Torunia (i nie tylko!) spędzili na zabawie. Było bardzo radośnie, towarzysko, smacznie. Dziękujemy gościom za przybycie 🙂
Galareta drobiowa
W lutym mieliśmy wielką ochotę na przygotowanie galarety drobiowej.
Do jej przygotowania użyliśmy filetów z piersi kurczaka, udek, marchewki, pietruszki, selera, pora, żelatyny oraz soli i pieprzu. Wyszła naprawdę przepyszna!
Leczo
Leczo to potrawa wywodząca się z Węgier.
Składniki:
cukinia – pokroić w kostkę
papryka czerwona i żółta – pokroić w kostkę
cebula – pokroić w kostkę
kiełbasa – pokroić w kostkę
Przesmażyć cebulę i cukinię dodać przyprawę naturalną i pieprz. Dodać kiełbasę i przełożyć wszystko do garnka. Wlać passatę, gotować przez chwilę, dodać przyprawy (sól, pieprz, odrobinę ziół prowansalskich)
Przekąski
A gdy najdzie Was ochota, by rzucić coś na ząb, polecamy z całego serca przekąski: ser, pomidorki, oliwki. Takie proste, a smaczne.
Tort z kwiatów
Lato w pełni. Zachęcamy do wykonania tortu z kwiatów. Poniżej instrukcja krok po kroku jak wykonać tort. Z pewnością ucieszy on niejedno oko.
Sesja mikołajkowa
Tort tęczowy
Cóż to tak ładnie wygląda z samego rana? Tort tęczowy
Potrzeba cierpliwości do jego wykonania, ale efekt gwarantowany.
Wykonanie
1.
3 łyżki żelatyny – przygotować ciepło
3 łyżki cukru pudru + cukier waniliowy
3 żółtka + sok cytryna + letnia żelatyna
2.
3 łyżki żelatyny przygotować ciepło
3 serki homogenizowane + 3 łyżki
puszka brzoskwiń (pokroić w kostkę), dodać cukier puder i cukier waniliowy i letnią żelatynę
galaretka cytrynowa 2 sztuki
razem puszka brzoskwiniowa mikser
3.
galaretka truskawkowa 2 sztuki na wierzch
Prelekcja na temat Białorusi
Wysłuchaliśmy bardzo pouczającej prelekcji na temat naszego wschodniego sąsiada, Białorusi. Trochę historii, kultury, sztuki, życie codzienne.
Prelekcja na temat dekoracji stołu
Pod koniec stycznia gościliśmy Panią Magdalenę z prelekcją na temat dekoracji stołu. Wykonaliśmy serwety i przekonaliśmy się, że niewielkim kosztem można przystroić stół na uroczyste spotkanie. Zachęcamy do wykonania kwiata lotosu oraz serca.
Sernik z budyniem oraz rolada
„Przez żołądek do serca” – któż nie zna tej maksymy? W Toruniu w czasie zajęć kulinarnych zostały przygotowane ciasta.
Sernik z masą budyniową
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe
masa serowa:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 serki homogenizowane
3 białka
1 budyń śmietankowy
dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki kokosowe
ROLADA BISZKOPTOWA
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru
kakao
Masło utrzeć. Oddzielnie ubić jajka z cukrem.
Do utartego masła dodawać po 1 łyżce ubite jajka. Dodać kakao aż będzie dość ciemne.
Warsztaty fotograficzne
Również w Toruniu obchodziliśmy Święto Zakochanych. Uczestniczyliśmy w warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Tatiana Fotograf Safonova . Z tej okazji przygotowaliśmy dekoracje walentynkowe i smakowaliśmy ciast wykonanych w ramach zajęć kulinarnych. To był bardzo piękny dzień. Mamy nadzieję, że i Wam sprawił on mnóstwo radości.
Tłusty czwartek
Tłusty Czwartek wywodzi się z czasów przed narodzeniem Chrystusa. Wtedy żegnano zimę i witano wiosnę pączkami ze słoniną. W Toruniu żegnamy czas karnawału, korzystamy z okazji, że możemy spotkać się.
TUS warsztaty warzenia piwa
Pierwsze piwa warzone były przez Sumerów już 4000 lat p.n.e.
W Toruniu najlepszy czas złotego trunku był na przełomie wieku XV i XVI.
Dużo wcześniej, bo w roku 1300 Rada Miasta ustaliła, że piwo można sprzedawać do ostatniego bicia dzwonu godzina 22.
W 1605 r. Rada toruńska zabroniła do produkcji piwa używania wody, w której się kąpano. Za nieprzestrzeganie nakazu groziła kara chłosty lub kara pieniężna.
Dzięki warsztatom dowiedzieliśmy się, jakiego produktu używa się najwięcej do produkcji piwa, czym różni się piwo pils od innych oraz poznaliśmy tajniki toruńskiego piwowara. Bardzo dziękujemy!
TUS szopki krakowskie
Nie mogło nas zabraknąć na kuratorskim oprowadzaniu w Muzeum Etnograficznym.
Zwyczaj tworzenia szopek zapoczątkował święty Franciszek z Asyżu. Od tego czasu przeszły duże zmiany. Większość oglądanych przez nas eksponatów pochodzi ze zbiorów Muzeum Etnograficznego. Dawniej kolędowano z szopkami, a obecnie w pierwszy czwartek miesiąca w Krakowie odbywa się konkurs szopek krakowskich.
TUS kręgle
Co słychać w Toruniu? Noworoczne kręgle. Zapraszamy do relacji.
Gniezno
Wspaniały dzień! Udaliśmy się w jednodniową wycieczkę do Gniezna. Zobaczyliśmy Katedrę Gnieźnieńską z Drzwiami Gnieźnieńskimi, zwiedziliśmy fabrykę bombek i wzięliśmy udział w warsztatach zdobienia bombek.
Spotkanie opłatkowe
Spotkanie opłatkowe przebiegało w bardzo rodzinnej atmosferze.
Przyszedł Mikołaj, ale nie każdy był w tym roku grzeczny.
Były kolędy, życzenia i nadzieja, byśmy w kolejnym roku spotkali się w tym samym gronie.
Zapraszamy do galerii
Kuchnia bałkańska
Kuchnia bałkańska charakteryzuje się prostymi, sycącymi, aromatycznymi potrawami.
Dziś zapraszamy Was na cevapcici z sałatką szopską.
Przepis:
Cevapcici czyli mięso
Mielone mięso wołowe
Jajka
Cebula
Czosnek
Zioła prowansalskie
Pietruszka Mielona
papryka słodka Mielona
papryka wędzona
Sól
Mięso dokładnie wymieszać z resztą składników. Formować małe wałeczki, smażyć na głębokim oleju lub upiec na grillu. Podawać z szopska sałatka.
Sałatka szopska:
Świeży ogórek
Pomidory
Oliwa z oliwek
Oliwki
Starty bałkański ser
Pomidory i ogórki pokroić w kostkę, skropić oliwą, posypać startym serem i przyozdobić oliwkami
Kręgle
Toruń gra w kręgle.
Pierwsze dowody na istnienie gry w kręgle znaleziono w Egipcie 3200 lat p.n.e.
W IV wieku w Niemczech kręgle podobno były częścią ceremonii religijnych, a w XVI wieku w Anglii zabroniono nawet tej gry, ponieważ ludzie za dużo czasu na nią tracili.
Prawdziwy rozkwit gry w kręgle nastąpił w XX wieku.
Muzeum Żywego Piernika i Etno
Zapraszamy na fotorelację z wizyty w Żywym Muzeum Piernika i Muzeum Etnograficznym.
Cieszymy się, że udało nam się spotkać z naszymi Przyjaciółmi z Polski Związek Głuchych Koło Inowrocław
Do zobaczenia gdzieś kiedyś!
Trenuj z wojskiem
Uczestniczyliśmy dziś w projekcie TRENUJ Z WOJSKIEM w Centrum Szkolenia Artylerii i Uzbrojenia im. gen. J. Bema
Zgrywanie przyrządów celowniczych, składanie i rozkładanie broni, walka wręcz, zachowanie się podczas ataku artyleryjskiego czy zakładanie maski przeciwgazowej.
SERE, rzut granatem, szkolenie medyczne i marsz na azymut oraz oczywiście smaczny obiad z „eski”.
Bardzo dziękujemy!
Spacer historyczny wojska balonowe
Właśnie wróciliśmy że spaceru i dzielimy się z Wami emocjami.
Dziś odbył się spacer historyczny zorganizowany przez Fundacja Kapsuła „Królowie nieba – spacery szlakiem toruńskich baloniarzy”.
Bardzo dziękujemy Panu Marcinowi Orłowskiemu za barwną opowieść o dziejach Batalionu Balonowego. Wiemy już jaka jest różnica między sterowcem a balonem, niektórzy po raz pierwszy zobaczyli przywrócony pomnik w Parku Miejskim. Na koniec zobaczyliśmy mural mieszczący się na jednym z bloków przy ul. Broniewskiego. Cieszymy się, że nasze drogi już drugi raz splotły się ze sobą, mamy nadzieję na kolejne spotkanie!
Dziękujemy za zdjęcia Pani Dorocie, a Panu Wiesławowi gratulujemy wygranej :)))
Kompozycje nagrobne
W miniony wtorek mieliśmy okazję wykonać kompozycje na groby naszych najbliższych.
Wysłuchaliśmy prelekcji na temat zwyczajów zdobienia grobów w różnych kulturach świata. Są dowody na to, że groby zdobiono kwiatami już 12 tysięcy lat temu.
Zapraszamy do relacji.
UKE w PJM
Umowa zawierana w domu, przez internet – mogę odstąpić?
Umowa podpisana w sklepie – mogę zrezygnować?
WIEM, CO PODPISUJĘ to temat spotkania z Panią Małgorzatą Klimczuk z Urząd Komunikacji Elektronicznej.
Bardzo dziękujemy za omówienie zagadnienia w sposób przystępny. Mamy nadzieję na kolejne spotkania! Do zobaczenia!
Warsztaty pszczelarskie
PZG TORUŃ warsztaty o produktach pszczelich.
Zapraszamy do nas, chętnie podzielimy się z Wami wiedzą, która pozyskaliśmy od Fundacja „Powrót do zdrowia”.
Dziękujemy pięknie!
Wycieczka do Warszawy
Zapraszamy na fotorelację z wycieczki do Warszawy.
W Międzynarodowym Tygodniu Głuchych wybraliśmy się na dwa dni do stolicy.
Zwiedziliśmy Muzeum Powstania Warszawskiego, Zamek Królewski, Pałac w Wilanowie, Muzeum Żydów Polskich.
Było bardzo intensywnie. Z dużą dawką wiedzy wróciliśmy do domów.
Dart
Po kilkuletniej przerwie zorganizowaliśmy turniej gry w darta. Cieszymy się, że mogliśmy spotkać się i cieszyć się zdrową rywalizacją.
Międzynarodowy Dzień Głuchych
W miniony weekend świętowaliśmy Międzynarodowy Dzień Głuchych. To ważne święto dla naszej społeczności. Było uroczyście, serdecznie i rodzinnie. Dziękujemy za Waszą obecność!
Koszyki wiklinowe
Po raz pierwszy w Toruniu mieliśmy okazję przygotować koszyki z witek wiklinowych. Pracowicie spędziliśmy wrześniowe popołudnie. Podjęliśmy wyzwanie i stworzyliśmy wiklinowe koszyki. Pierwsze plantacje powstawały już w starożytnym Rzymie i Grecji. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
Walkathon
10.09.2022 włączyliśmy się w WALKATHON, który został zorganizowany przez Fundacja NEUCA dla Zdrowia.
Otrzymaliśmy pakiety startowe i ruszyliśmy na trasę. Po spacerze była możliwość wykonania badań.
Dziękujemy!
Gofry
Gofry pachnące latem.
Jaki jest sekret idealnie chrupiących gofrów? To dobra maszynka do wypiekania, dodanie piany z białek oraz studzenie gofrów na kratce metalowej.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu, który znajduje się na jednym ze zdjęć.
Gulasz
Lato w pełni, a członkowie Koła zapraszają na pachnący gulasz.
Ciasto leśny mech i inne
Zapachniało nam lasem, aż zapragnęliśmy mieć go na talerzu. Wykonanie przerosło nasze oczekiwania.
Dzień babci i dziadka
W piękny styczniowy wtorek spotkaliśmy się w naszym gronie, by podziękować Seniorom za ich doświadczenie, oddanie rodzinie i mądre rady.
Muzeum Twierdzy Toruń lipiec 2022
To był bardzo udany dzień!
Wybraliśmy się do Muzeum Twierdzy Toruń, gdzie fantastyczny Przewodnik pokazał nam fortyfikacje miasta, życie w dawnym Toruniu.
Następnie udaliśmy się do Muzeum Dom Eskenów, gdzie wysłuchaliśmy ciekawej prelekcji na temat niemieckiej propagandy w Toruniu na fotografiach w okresie II wojny światowej.
Na koniec chłodziliśmy się przy fontannie Cosmopolis.
Dziękujemy wszystkim za obecność – mimo wysokich temperatur daliśmy radę!
Jubileusz Księdza Dariusza
Wspaniały Jubileusz Księdza Dariusza Żurańskiego, duszpasterza Głuchych
Olimpiada
21.05.2022 w Toruniu odbyła się XI Olimpiada Osób Niepełnosprawnych
Grupa Głuchych z Torunia i Bydgoszczy liczyła 32 osoby! Wśród konkurencji, w których brali udział nasi członkowie wymienić można: strzelectwo, wioślarstwo, nurkowanie, pływanie, boule, nordic walking, dart, biegi i inne.
Gratulujemy zwycięzcom i zapraszamy do fotorelacji.
Grill
W przededniu lata spotkaliśmy się, by wspólnie spędzić czas.
Gratulujemy Zarządowi Koła w Toruniu z Panem Prezesem na czele doskonałego przygotowania:)
Dziękujemy Gościom z Bydgoszczy i Inowrocławia za przybycie. Do zobaczenia wkrótce!
Urodziny Ojca Jozue
Za nami ważny jubileusz – 40. rocznica urodzin naszego Przyjaciela, ojca Jozue.
Ojcze Jozue, życzymy błogosławieństwa i Bożego prowadzenia!
Prelekcja decoupage
Cierpliwość i dokładność – to my! Prelekcja decoupage i warsztaty.
Wycieczka do Wrocławia
Pogoda idealna, a widoki- zapraszamy do galerii:)
Zwiedziliśmy Hydropolis, Rynek, ZOO z fascynującym Afrykarium, a gdy sił już brakowało udaliśmy się na rejs statkiem. Wieczorem podziwialiśmy wrocławską fontannę (mieliśmy szczęście obejrzeć pokaz specjalny „Piękna i Bestia”).
Dziękujemy Głuchym z Wrocławia za spotkanie i zapraszamy do Torunia!
Wymiana oświetlenia i sadzenie lawendy
Piękna pogoda zachęca po pierwsze do dbania o otoczenie budynku, a po wtóre, gdy jest bardzo ciepło, to z przyjemnością wykonujemy prace wewnątrz.
Zapraszamy do fotorelacji, na której zobaczycie nowe nasadzenia (lawenda) oraz wymianę oświetlenia na korytarzu klubu PZG w Toruniu i prace porządkowe.
Suszone kwiaty lawendy stosuje się w przemyśle kosmetycznym, do wytwarzania perfum oraz w ziołolecznictwie.
Być może uda nam się wypróbować w przyszłości naszą lawendę?
Rolety
Wspólnie pracujemy i działamy, dzięki czemu rolety zdobią i chronią nas od słońca.
Sadzenie wrzosów
Jedno z Centrów Handlowych ogłosiło zbiórkę nakrętek, do której członkowie naszego Klubu dołączyli się. Otrzymaliśmy piękne sadzonki, które posadziliśmy obok naszej świetlicy.
Andrzejki
Dzień Świętego Andrzeja, popularnie zwany Andrzejkami, to czas corocznej zabawy. W tym roku wspólnie bawiliśmy się w siedzibie naszego klubu. Bardzo dziękujemy za dobry czas!